Zdrowa herbata

zdrowotne właściwości herbatyIm chłodniejsze wieczory, tym chętniej sięga się po gorące napoje. Kawa, gorąca czekolada i herbata często towarzyszą nam w jesienne dni, zwłaszcza herbata jest bardzo popularnym napojem rozgrzewającym, bez którego mało kto wyobraża sobie swój dzień. Jakie są rodzaje herbaty? Jaką herbatę wybierać, by jej picie było korzystne dla zdrowia?

Warto dowiedzieć się więcej o jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, którym każdego dnia delektują się miliony ludzi. Wiele osób przez całe życie pije tylko czarną herbatę, stroniąc raczej od jej innych rodzajów. Warto odkryć bogactwo świata herbat, które zaskoczy niejedno wybredne podniebienie. Aby uzyskać wspaniały smak herbaty, ale także zachować wszystkie jej właściwości zdrowotne, koniecznie trzeba pamiętać o parzeniu herbaty przez odpowiedni czas oraz zaparzaniu jej wodą o odpowiedniej temperaturze. Przyjrzyjmy się więc bliżej rodzajom herbat, ich właściwościom oraz sposobie parzenia.

Czarna herbata

W naszym kraju najbardziej popularna, pije się ją osobno, ale także do posiłków. Czarna herbata swoją nazwę zawdzięcza ciemnemu kolorowi sfermentowanych liści herbaty, z których jest przygotowywana. Ciemnopomarańczowy lub czerwony napar działa pobudzająco za sprawą zawartości teiny – z powodzeniem herbata może zastąpić poranną kawę. Picie czarnej herbaty korzystnie wpływa na układ krążenia i naczynia krwionośne. Czarną herbatę należy parzyć świeżo zagotowaną wodą, o temperaturze dokładnie 100°C i nie dłużej niż pięć minut, najlepiej w okolicach 3-4 minut. Jeżeli herbata będzie parzona dłużej, nabierze charakterystycznej goryczki, ale i straci swoje właściwości zdrowotne. Najczęściej czarną herbatę można spotkać w torebkach, ale występuje także w postaci liściastej. Zazwyczaj najlepiej pić gorzką herbatę, jednak jeśli chce się ją doprawić – na przykład przygotować rozgrzewającą herbatę z miodem, cytryną i imbirem – składniki należy dodawać dopiero, kiedy herbata ostygnie do temperatury, w której będzie już zdatna do picia.

czarna herbataherbata owocowazdrowa herbata

Zielona herbata

Od lat cieszy się coraz większą popularnością, coraz więcej osób odkrywa jej dobroczynne działanie. Herbata zielona to świeżo zebrane, zasuszone listki herbaty – oczywiście zielone, tak samo jak kolor naparu. Ten rodzaj herbaty wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne, korzystnie wpływa na serce oraz kondycję umysłową. Jest polecana także osobom, które chcą zadbać o linię, ponieważ przyspiesza metabolizm i wspomaga proces odchudzania. Aby jednak zachować te właściwości zdrowotne, niezwykle ważne jest właściwe parzenie herbaty. Niestety nie można ujednolicić sposobu jej parzenia, ponieważ jest on różny ze względu na postać herbaty, ale także na jej poszczególne odmiany.

Kupując zieloną herbatę koniecznie trzeba zapytać sprzedawcę, jak należy ją zaparzyć, lub też ściśle stosować się do przepisu podanego na opakowaniu. Zazwyczaj wskazywana temperatura oscyluje wokół 80°C, ale nie zawsze tak jest. Warto wiedzieć, że liście zielonej herbaty można parzyć nawet trzy razy, a herbata nadal będzie zachowywała swoje właściwości – o ile tylko została zaparzona zgodnie ze wskazaniem. Herbaty zielonej raczej nie należy niczym przyprawiać, ale można ją także podawać na zimno, nawet mocniej schłodzoną. W tej postaci będzie doskonale gasić pragnienie w gorące dni, do zimnej herbaty można ewentualnie dodać kilka liści świeżej mięty czy plasterki cytryny.

mieszanka herbatparzenie herbatyherbata na chłodne wieczory

Czerwona herbata

Liście tego rodzaju herbaty poddane są krótkiemu procesowi częściowej fermentacji, napar z nich przygotowany ma charakterystyczny, głęboki smak. Najbardziej znaną zaletą czerwonej herbaty jest bardzo dobry wpływ na metabolizm, dlatego chętnie sięgają po nią zwłaszcza osoby odchudzające się. Dodatkową zaletą herbaty czerwonej, która wyróżnia ją na tle innych herbat, jest obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ten rodzaj herbaty powinni polubić seniorzy, ponieważ wspomaga ona pamięć i koncentrację. Czerwoną herbatę należy parzyć nieco dłużej, nawet do 7 minut. Jeżeli będzie się parzyło ją dłużej, może stać się gorzka – podobnie jak herbata czarna. Czerwoną herbatą jest często nazywany Rooibos, co nie jest do końca prawidłową nazwą. Rooibos powstaje powiem nie z liści herbaty, ale z liści czerwonokrzewu lub ostrokrzewu. Rooibos ma bardzo łagodny smak, zawiera żelazo i inne mikroelementy, a dodatkowo jest również świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Rooibos zalewa się wrzątkiem i parzy nieco dłużej, niż czerwoną herbatę.

Biała herbata

Prawdziwy eliksir młodości, wytwarzany z dopiero co rozwijających się pączków liści, które chroni się przed słońcem, by nie nabrały zielonego barwnika. Biała herbata do doskonała ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami, ponadto doskonale wpływa na odporność organizmu, zawiera także antyoksydanty. Biała herbata wspiera działanie układu odpornościowego, pomaga łagodzić nerwy oraz działa orzeźwiająco. Ta herbata także bardzo dobrze wpływa na pracę umysłu oraz zdolność koncentracji. Z tych względów warto, by starsze osoby zaprzyjaźniły się na dobre z tym rodzajem herbaty. Herbatę białą parzy się średnio długo, na ogół do pięciu minut. Odpowiednia temperatura wody do zaparzenia tej herbaty jest niższa o dziesięć – kilkanaście stopni od temperatury wrzenia, dlatego po zagotowaniu się wody należy chwilę odczekać przed zalaniem herbaty. Biała herbata nie powinna być niczym doprawiana, a już w żadnym wypadku nie powinna być słodzona.

rodzaje herbatyherbata liściastasposób parzenia herbaty

Herbaty owocowe i ziołowe

Herbaty owocowe to zwykle herbaty czarne, które są wzbogacone suszem owocowym. W postaci owocowej można także spotkać inne rodzaje herbat. Wybierając herbatę owocową trzeba koniecznie zwrócić uwagę na jej skład – to bardzo ważne, ponieważ w sklepowym asortymencie nierzadko pod nazwą herbata owocowa występują zwyczajne herbaty czarne z dodatkiem sztucznego aromatu. W przypadku, kiedy w składzie jest tylko susz owocowy, w zasadzie nie ma się do czynienia z herbatą, a z naparem owocowym. Podobnie kwestia wygląda, jeśli chodzi o herbaty ziołowe – właściwie powinno się mówić o naparze ziołowym. Napary ziołowe mają bardzo zróżnicowane działanie, rzecz jasna w zależności od tego, jaka roślina jest parzona. Po napary ziołowe warto sięgać przy domowym leczeniu schorzeń albo traktując je jako uzupełnienie kuracji leczniczej. Warto wiedzieć, że napary ziołowe można przygotowywać z ziół uprawianych w domu, np. szałwii, który ma silne działanie przeciwzapalne. Naparów ziołowych nie powinno się niczym doprawiać.

Świat tego wyjątkowego napoju oferuje oczywiście dużo więcej, opisane rodzaje herbaty to tylko te najbardziej popularne i najłatwiej dostępne. Kiedy już rozsmakuje się w herbacie, warto odwiedzać sklepy herbaciane, gdzie można znaleźć herbaty w zasadzie o dowolnym smaku i przeróżnych właściwościach. Zaletą zaopatrywania się w takich sklepach jest to, że na każdym produkcie wskazane jest dokładnie jego działanie, a sprzedawcy potrafią udzielić kompleksowych informacji o poszczególnych rodzajach herbat oraz doradzić odpowiednią herbatę w zależności od potrzeb i upodobań. Mieszanki dostępne w sklepach herbacianych zwykle są bardzo dobrej jakości. Szczególnie jesienią warto poeksperymentować z herbatą, która doskonale wzmocni organizm i rozgrzeje w chłodne wieczory.